Tartálytisztítás, tartályvizsgálat

Tartálytisztítás, tartályvizsgálatAzzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy éghető, gyújtó hatású, maró-mérgező folyadékok és olvadékok tárolására szigorú szabályok vonatkoznak. Ilyen anyagokat csak maximális biztonság mellett szabad tárolni. Nem csak a tárolásra kell azonban odafigyelni, hanem a kiürült tartályok tisztítását is szigorú szabályok betartása mellett lehet elvégezni. Mielőtt bármihez nekifognánk egy kiürült tartállyal, alaposan ki kell azt tisztítani, tisztítás kell, hogy megelőzze a tartályvizsgálatot is.

Üzemanyagtartályokat 5 évente kötelező szemrevételezni, 10 évente pedig tisztítani. A tartályvizsgálat azért fontos, hogy megállapítsuk, milyen állapotban van a tartály, alkalmas-e arra, hogy a következő 5-10 évben is problémamentesen el tudja látni a feladatait.

A tartálytisztítást kizárólag nagykorú személy végezheti, és rendelkeznie kell a megfelelő képesítéssel, gyakorlattal. A tisztítást minden esetben mérések kell, hogy megelőzzék, és a tisztítás során is nagyon oda kell figyelni. Mivel veszélyes anyagokat tároló tartályról van szó, ezért ügyelni kell arra, hogy kizárólag olyan szerszámokat, eszközöket szabad használni, melyek robbanásbiztosak.

A tartálytisztítást a tartály tulajdonosának kell elvégeztetnie, erre szakosodott céggel. A tisztítást követően a szolgáltató egy jegyzőkönyvet készít, amivel igazolni lehet a tisztítást és a tartályok megfelelő állapotát is.