Egyre népszerűbbek a panoráma felvonók

Egyre népszerűbbek a panoráma felvonókKülönböző filmekben sokszor lehet látni olyan lifteket, melyek az épületeken kívül helyezkednek el, és általában minden oldalra ki lehet belőlük látni. Ezek a liftek a panoráma felvonók, melyeket nem csak filmekben láthatunk manapság, hanem egyre többen készíttetnek ilyen lifteket saját maguknak is.

A panoráma felvonókat egy egyedi toronyszerkezet veszi körül általában, a felvonó kabin része pedig biztonsági üvegből készül. A biztonsági üveg biztosítja, hogy biztonságos legyen a felvonó kabinja, és az üvegnek köszönhetően ki lehet látni (és természetesen be is) a liftből. Az átlátszó kialakításnak köszönhetően egy élményt jelent a liftezés, és az épületet is jelentősen fel tudja dobni egy panoráma felvonó.

A panoráma felvonók gyakran költségesebbek, mint a megszokott liftek, így általában elit helyeken, kiemelt épületeknél alkalmazzák őket. Mindezek mellett olyan épületeknél is gyakran ezt a megoldást választják, ahova utólag kell felvonót építeni. Ha a tervezéskor és az épület kivitelezésekor nem lett lift tervezve, akkor utólag már szinte lehetetlen olyan átalakításokat végezni az épületen belül, hogy egy átlagos liftet be tudjanak építeni. Ilyenkor sokkal egyszerűbb az épületen kívül egy felvonót elkészíteni, és ha már az épületen kívül épül, akkor érdemes panoráma felvonót készíteni a lehető legjobb hatás elérésének érdekében.