A Harkányi Gyógyfürdő és a gyógyvíz

A Harkányi Gyógyfürdő és a gyógyvízA Harkányi Gyógyfürdő hazánk egyik legnépszerűbb strandfürdője, nyaralóhelye, köszönhetően a modern strandfürdőnek, a messze földről híres gyógyvíznek és a harkányi hoteleknek, szállodáknak.

A gyógyvizet és annak pozitív hatásár 1823-ban fedezték fel, amikor a jelenlegi fürdő területén található mocsaras területet lecsapolták. Állítólag úgy jöttek rá a víz gyógyító hatására, hogy az egyik lecsapoláson dolgozó munkásnak reumán panaszai voltak, melyek a vízben állás után elmúltak. Mivel a gyógyhatást azonnal felismerték, a felfedezés után szinte azonnal megkezdték a gyógyvíz hasznosítását, a egy fürdő kiépítését. Ekkor még nem lehetett tudni pontosan, hogy mi volt az oka a gyógyító erőnek, ma már azonban ismert a gyógyvíz összetétele is.

A gyógyvíz kémiai összetétele alapján a kénes gyógyvizek családjába tartozik, gyógyhatását a karbonylszulfidnak köszönheti, amely gáz formájában, vízben oldott állapotban és nyomás alatt van jelen a gyógyvízben. A gyógyvíz alkotóelemei a bőrön át is könnyedén felszívódnak, valamint belélegezve is éreztetik pozitív hatásukat.

Mára egy teljes strand komplexumot építettek a gyógyvíz kihasználására, sport uszodával, meleg vizes medencével, gyerekmedencékkel, valamint nyitott és fedett medencék sokaságával. Nem csak a medencék segítségével lehet élvezni a Harkányi Gyógyfürdő előnyeit, hanem wellness szolgáltatások, egészségügyi szolgáltatások, kezelések széles választéka várja a pihenni és gyógyulni vágyókat egyaránt.