Az egészséges tejtermékek

Az egészséges tejtermékekAz emberek általában gyerekkorukban fogyasztanak sok tejet, tejterméket, azonban felnőtt korban is fontos a rendszeres tejtermék fogyasztás. Lássuk, hogy milyen egészséges tejtermékeket lehet fogyasztani.

Az egyik legjobb, legnépszerűbb választás a joghurt vagy a kefir. Ezek olyan tejtermékek, melyek hőkezelt tejből készülnek speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztással. A tápanyagokat tekintve ezek a tejtermékek nagyon hasonlók a tejhez, nincs azonban bennük hozzáadott cukor és egyéb ízesített készítmény sem. A joghurtokban található mikroorganizmusok fenntartják, illetve helyreállítják a bélflóra felborult egyensúlyát, támogatják az immunrendszer megfelelő működését a kórokozókkal szemben.

Szintén egészséges tejterméke a túró, amely a tejszín és a vajgyártás során melléktermékként képződik. A túró koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait, ezért nagyon fontos része az egészséges táplálkozásnak. Túróból a tehéntúró az, amelyik elterjedtebb, a másik népszerű csoport a juhtúró. Egészségünk szempontjából a tehéntúró fogyasztása alacsonyabb energia- és zsírtartalmának köszönhetően előnyösebb, mint a zsíros juhtúró.

A harmadik nagy csoport, amit mindenképpen ajánlott fogyasztani, a sajtok. A sajtok a tej összes tápanyagát tartalmazzák, magasabb fehérje- és zsírtartalom mellett. Mivel tejcukor gyakorlatilag nincs a sajtokban, így a laktózérzékenyek jelentős része sajtot szabadon fogyaszthat, ami tovább növeli népszerűségüket.