SUP, az egyre népszerűbb kikapcsolódás

SUP, az egyre népszerűbb kikapcsolódásHa nyár, akkor vízpart, vízi tevékenységek. Ha pedig vízi tevékenységek, akkor az egyik legújabb őrület a SUP. De mi is ez és mit is jelent?

A SUP az angol Stand Up Paddle rövidítése, és magát a tevékenységet írja le, ugyanis állva történő evezést jelent. A Balatonon, Dunán egyre több olyan embert lehet látni, akik egy deszkán állva eveznek, ők azok, akik SUP-olnak. A deszka egy speciális deszka, hasonló a szörfdeszkához, de direkt a SUP-hoz lett kifejlesztve, megkönnyítve a használatot. Ránézésre nem tűnik olyan nehéznek a SUP-olás, de fizikailag megterhelő sportról van szó.

Először is állva kell tudni maradni a deszkán. Egyszerűen hangzik, de a gyakorlatban sokak kezdőnek már ezzel is meggyűlik a baja. Érdemes ezzel kezdeni a gyakorlást, és szélcsendben, állóvízen megtanulni egyensúlyozni a SUP deszkán. Ha ez biztosan megy, akkor lehet feljebb kapcsolni, és akár folyóvízen is egyensúlyozni.

Ezt követően következhet az evezés. A SUP deszkán történő evezés sem olyan egyszerű, szinte testünk minden izmára szükség lesz hozzá. Emiatt érdemes kisebb távokkal, óvatosan kezdeni a SUP-olást, és folyamatosan fokozni a tempót. Mielőtt magasabb szintre kapcsolnánk, érdemes az evező használatát is gyakorolni, mert mindenhez szükség lesz rá. Az magától értetődő, hogy a haladáshoz evezni kell, de a forduláshoz, megálláshoz egyaránt az evezőket kell tudni használni.