Mit jelent a 4c a gyémánt jegygyűrűknél?

Mit jelent a 4c a gyémánt jegygyűrűknél?Az eljegyzési gyűrűkhöz hozzátartozik a drágakő is, amely általában gyémánt szokott lenni. Laikusként azonban nehéz megállapítani, hogy melyik gyémánt mennyit is ér valójában, mennyire számít jónak. A gyémántokat a 4C értékük alapján osztályozzák, és ez nagyban meghatározza majd a jegygyűrű árát és értékét is.

A 4C a nevét az angol kifejezések kezdőbetűiből kapta, a Colour a színt, a Clarity a tisztaságot, a Cut a csiszolást, a Carat pedig a karát súlyt jelenti.

Colour

A gyémánt színére a legtöbben azt mondanák, hogy fehér vagy színtelen, azonban rengetek különböző színű gyémánt van, és a szín az értékre is nagy hatással van. A természetben a gyémántok túlnyomó többsége színtelen formában fordul elő, így a színes gyémántok értéke gyakran nagyságrendekkel nagyobb, mint a színtelen köveké.

Clarity

A gyémánt nagyon magas hőmérsékletű, nyomású szénből keletkezik. Előfordul azonban, hogy a kialakulási folyamat során más anyagok, ásványok is kerülnek a gyémántba, amelyek rontják az értékét. Minél tisztább tehát a gyémánt, annál többet ér. A tisztaságot minimum 10-szeres nagyítás alatt vizsgálják.

Cut

A gyémánt természetes állapotban egy nagyon kemény, fehér kő, amely nem is nagyon csillog. A csiszolás az, ami csillogóvá, ragyogóvá teszi. Minél jobb a csiszolás, annál több fényt ver vissza a drágakő, és annál értékesebb lesz.

Carat

A karát gyakorlatilag a gyémánt (és egyéb drágakövek) súlyát jelenti. A drágaköveknél használ karát nem egyezik meg azonban az aranynál használt karáttal! Minél nagyobb a gyémánt súlya, annál többet ér.