A közhiteles cégkivonat és tartalma

A közhiteles cégkivonat és tartalmaA céges ügyintézések egyik alapvető dokumentuma a cégkivonat. A legtöbb ügyintézéshez megfelel az elektronikus formában is igényelhető hiteles cégkivonat, azonban sok esetben előírás a közhiteles cégkivonat bemutatása, mellékelése. De mit is jelent, hogy egy cégkivonat közhiteles?

Először is gyakorlati, igénylési szempontból nézve, a közhiteles cégkivonat igényelhető elektronikusan (online), de mindenképpen papír alapon fog megérkezni. Emiatt érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni, ugyanis legalább 1 nap lesz, mire megérkezik.

A közhiteles a lehető legmagasabb hitelességet jelenti, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a felhasználási területen milyen cégkivonat változatot fogadnak el, akkor közhiteles cégkivonat beszerzésével biztosra lehet menni. Mint minden cégkivonat, így a közhiteles változat is a cég hatályos, éppen fennálló adatait tartalmazza. Ha egy történeti áttekintésre van szükségünk, akkor cégmásolatot igényeljünk.

A közhiteles cégkivonat tartalmazza először is a cég általános információit. Ezek a cég neve, székhelye, telephelye, fő tevékenysége, adó- és cégjegyzékszáma. Az általános információk mellett a közhiteles cégkivonat tartalmazza még többek között a cég bejegyzésének dátumát, a cégformát, a képviselet módját és a képviseletre jogosultak nevét, adatait is.

A képviselésre jogosultak adatai a cégkivonatok egyik fontos részét képezik, ugyanis cégkivonattal lehet igazolni, hogy valakinek joga van a cég képviseletében eljárni, a cég ügyeit intézni. Erre azonban általában a hiteles változat is elegendő, nincs szükség közhiteles cégkivonat beszerzésére, bemutatására.